Käyttöaiheet: Brentuksimabivedotiini on tarkoitettu uusiutunutta tai vaikeahoitoista CD30-positiivista Hodgkinin lymfoomaa (HL) sairastavien aikuispotilaiden hoitoon autologisen kantasolusiirron (ASCT) jälkeen tai vähintään kahden aiemman hoidon jälkeen, jos autologista kantasolusiirtoa (ASCT) tai useammalla lääkeaineella toteutettavaa sytostaattihoitoa ei voida tehdä. Brentuksimabivedotiini on tarkoitettu myös uusiutunutta tai vaikeahoitoista systeemistä anaplastista suurisoluista lymfoomaa (sALCL) sairastavien aikuispotilaiden hoitoon.

Annostelu: Brentuksimabivedotiini annetaan 30 minuuttia kestävänä suonensisäisenä tiputuksena kolmen viikon välein.

Toimintamekanismi: Brentuksimabivedotiini koostuu vasta-aineen ja syöpäsoluja tuhoavan lääkeaineen yhdistelmästä. Vasta-aine tunnistaa syöpäsolun pinnalla olevan CD30-nimisen merkkiaineen ja kuljettaa syöpäsoluja tuhoavan lääkeaineen syöpäsoluihin.

Mahdolliset haittavaikutukset: Yleisimpiä brentuksimabivedotiinihoitoon liittyviä haittavaikutuksia ovat mm. infektiot, käsissä tai jaloissa esiintyvät ihotunnon muutokset, kuten puutuminen, pistely, polttelu, kipu ja heikkous (neuropatia), valkosolujen määrän väheneminen, pahoinvointi, hiustenlähtö tai hiusten harveneminen. Lääkkeen tiputuksen yhteydessä voi myös esiintyä vilunväristyksiä, hengenahdistusta, väsymystä, kuumetta ja kutinaa.