Käyttöaiheet: Syklofosfamidia käytetään useiden non-Hodgkin-lymfoomien hoidossa joko yhdistettynä muihin solunsalpaajiin tai kortisonivalmisteen kanssa. Sitä käytetään myös muiden syöpäkasvaimien, kuten esimerkiksi rintasyövän, munasarjasyövän, keuhkosyövän, myelooman ja leukemian hoitoon.

Annostelu: Syklofosfamidia annetaan joko suonensisäisesti tai suun kautta. Syklofosfamidia annetaan osana non-Hodgkin-lymfoomien tyypillistä CHOP-hoitoa yleensä 6 – 8 kertaa muutaman viikon välein.

Toimintamekanismi: Syklofosfamidi on solunsalpaaja, joka kuuluu niin sanottuihin alkyloiviin aineisiin. Ne muodostavat hiiliatomin välityksellä kovalentteja sidoksia DNA:n kanssa. Tällöin uuden DNA:n ja RNA:n synteesi estyy tai syntyy virheellisiä nukleiinihappoja. Alkylointi voi myös rikkoa puriinirenkaan tai katkaista DNA-ketjun. Tällöin uuden DNA:n muodostuminen estyy tai tapahtuu virheellisesti, mikä johtaa lopulta syöpäsolun kuolemaan.

Mahdolliset haittavaikutukset: Valkosolujen ja verihiutaleiden vähentyminen, pahoinvointi, hiustenlähtö ja virtsarakkoärsytys.