Solunsalpaajahoitoihin voi liittyä haittavaikutuksia, kuten infektioita, väsymystä, pahoinvointia, suun limakalvojen kipeytymistä ja ripulia.

Haittavaikutukset ovat epämukavia, mutta ne loppuvat yleensä hoitojen päätyttyä. Tietyt solunsalpaajat aiheuttavat hiustenlähtöä, mutta hiukset kasvavat takaisin hoidon jälkeen. Myös hoitojen aikaiseen pahoinvointiin on olemassa pahoinvointilääkkeitä.

Infektiot eli tulehdukset: Solunsalpaajahoito voi vähentää ohimenevästi tartuntoja torjuvien valkosolujen määrää, mikä altistaa erilaisille tulehduksille. Valkosoluarvo on yleensä alimmillaan noin 7-10 vuorokauden kuluttua solunsalpaajahoidosta. Tartuntojen ehkäisemiseksi sinun tulisi välttää nuhaa, flunssaa tai muuta tarttuvaa tautia. Käsien huolellinen pesu auttaa pienentämään tartuntariskiä.

Verenvuoto: Solunsalpaajahoito voi vaikuttaa muihinkin verisoluihin, esimerkiksi verihiutaleisiin, mikä voi helposti johtaa mustelmanmuodostukseen tai verenvuotoon. Jos sinulla esiintyy verenvuotoa, ilmoita siitä mahdollisimman pian sinua hoitavalle lääkärille.

Pahoinvointi ja oksentelu: Solunsalpaajahoito saattaa aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. Näitä oireita voidaan helpottaa erilaisilla lääkehoidoilla. Pahoinvoinnista huolimatta on hyvä juoda normaalisti nesteitä ja pyrkiä ruokailemaan. Suurten aterioiden sijaan yritä syödä monta pientä ateriaa päivässä ja välttää vahvoja makuja ja mausteita. Pahoinvointia helpottavat osalla potilaista kylmä ruoka ja karvaat sitruunaiset maut. Heti ruokailun jälkeen kannattaa välttää makuulla oloa, koska se voi pahentaa pahoinvointioireita.

Hiusten ja karvojen lähtö: Solunsalpaajahoitojen aikana voi esiintyä karvojen lähtöä kaikkialla vartalossa. Joskus hiukset lähtevät kokonaan tai harventuvat. Useimmissa tapauksissa hiukset ja muut karvat kasvavat takaisin hoidon päätyttyä, mutta ne voivat näyttää ja tuntua erilaiselta kuin aikaisemmin.

Väsymys: Sairaus ja syöpähoidot voivat aiheuttaa voimakastakin väsymystä. Solunsalpaajahoito voi vaikuttaa luuytimeen ja kehon kykyyn tuottaa punasoluja, mikä aiheuttaa tilapäistä anemiaa eli hemoglobiinin alenemista. Tärkeää on nukkua riittävästi ja levätä mahdollisuuksien mukaan myös päiväsaikaan.