Kasvikset saattavat pienentää lymfooman riskiä

  • artikkelit

Amerikkalaistutkimuksen mukaan varsinkin vihreiden kasviksien syöminen saattaa vähentää lymfooman riskiä. Erityisesti kasvisten sisältämät antioksidantit näyttäisivät antavan suojan sairastumista vastaan. Tutkimukseen osallistui yli 800 aikuista, joista 466 sairasti non-Hodgkin- lymfoomaa ja 391 oli täysin terveitä. Ryhmät vastasivat demografisesti toisiaan niin iän kuin sukupuolenkin suhteen. Tutkimuksessa molemmat ryhmät vastasivat kysymyksiin, jotka liittyivät henkilökohtaiseen ruokavalioon, terveydentilaan sekä elämäntapoihin.

Tutkimuksessa havaittiin, että henkilöillä, jotka söivät määrällisesti eniten vihanneksia, oli noin 42 prosenttia pienempi todennäköisyys sairastua lymfoomaan kaikkein vähiten vihanneksia syöneisiin verrattuna. Ensin mainitussa ryhmässä vihanneksia syötiin noin 20 annosta viikossa, kun sitä vastoin jälkimmäisessä viikoittaisten annosten määrä jäi alle kahdeksan annoksen.

Kasviksista parhaan suojan tautia vastaan näytti antavan erityisesti pinaatti sekä erilaiset kaalit, kuten kukka- ja parsakaali. Tutkijat havaitsivat myös, että erilaisista mineraaleista varsinkin sinkillä olisi suojaavia vaikutuksia. Sinkkiä sisältäviä ruoka-aineita ovat esimerkiksi erilaiset lihat, pähkinät sekä herneet. Tutkijat huomauttivat kuitenkin, että sinkin suojaavista ominaisuuksista lymfoomaa vastaan on tehtävä vielä paljon lisätutkimusta, jotta yhteys voitaisiin tieteellisesti todistaa.

Vegetables, fruit, and antioxidant-related nutrients and risk of non-Hodgkin lymphoma: a National Cancer Institute–Surveillance, Epidemiology, and End Results population-based case-control study. Kelemen Linda E et. al. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 83, No. 6, 1401-1410, June 2006.