Ravinto ja liikunta tärkeitä lymfoomapotilaille

  • artikkelit

Sairastuminen lymfoomaan ja hoitojen läpikäyminen on monille potilaille pitkä ja henkisiä voimavaroja kuluttava kokemus, joka muuttaa ihmisen elämää kertaheitolla. Elämänlaadun ja toimintakyvyn heikkeneminen ovat monille lymfoomapotilaille tuttuja kokemuksia¹. Toisaalta sairaus pakottaa potilaan myös ajattelemaan omia elintapojaan aivan uudenlaisesta näkökulmasta ja tekemään valintoja, jotka edistävät terveyttä myös pitkällä aikavälillä. Ruokavalio ja liikunta ovat tässäkin yhteydessä keskeisessä asemassa, sillä niiden avulla potilas voi hallita hyvin painoaan ja pitää itsensä energisenä.

Oikeanlaisen ruokavalion noudattaminen saattaa tuottaa monille terveillekin ihmisille päänvaivaa, mutta hoitoja läpikäyville syöpäpotilaille se on usein monin verroin haastavampaa. Hoidot saattavat vaikuttaa haitallisesti esimerkiksi makuaistiin tai aiheuttaa pahoinvointia. Ruokahalu voi heikentyä ja potilas laihtuu tahtomattaan. Toisaalta hoidoissa käyvä ihminen saattaa myös saada lisää painoa, vaikka söisi samalla ta-valla kuin ennen hoitoja.

Jos paino putoaa tai makuaisti heikkenee hoitojen aikana, olisi tärkeää pitää mielessä, että yleensä ravitsemukseen liittyvät ongelmat menevät ohitse itsestään ajan kanssa. Ravitsemukseen liittyvistä asioista voi kysyä neuvoa hoitohenkilökunnalta. He auttavat löytämään sopivan ruokavalion.

Hoitojen jälkeen on hyvä hetki laittaa omat ravintotottumukset uuteen kuntoon. Pienillä ja yksinkertaisilla muutoksilla, kuten lisäämällä terveellisten elintarvikkeiden kulutusta voi saada aikaan yllättävän suuria hyötyjä pitkällä aikavälillä. Hedelmiä ja vihanneksia tulisi nauttia noin viisi kertaa päivässä. Sokerin ja vehnäjauhojen sijaan tulisi suosia enemmän kokojyvätuotteita. Runsasrasvaisia lihatuotteita tulisi pyrkiä välttämään. Myös alkoholin kulutus olisi hyvä pitää kohtuuden rajoissa. Suositeltava raja on yleensä 1-2 annosta päivässä.

Liikunta hyödyllistä myös lymfoomahoitojen aikana

Väsymys ja uupumuksen tunne ovat syöpäpotilaiden keskuudessa varsin tyypillisiä. Ne saattavat poiketa tavallisesta väsymyksen/uupumuksen tunteesta siten, että ne eivät mene ohi levosta huolimatta. Joillakin potilailla väsymys saattaa kestää hoidon jälkeen pitkiäkin aikoja. Paras lääke väsymykseen saattaa kuitenkin löytyä säännöllisestä liikunnasta. Liikunnan hyödyt ovat moninaisia ja parantavat fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Liikunta parantaa sydämen kuntoa, vahvistaa lihaksia ja vähentää väsymystä. Se lievittää ahdistuneisuutta ja masennusta.

Säännöllisen liikunnan hyöty syöpäpotilaille on pystytty osoittamaan useissa eri tutkimuksissa. Esimerkiksi tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan aerobisesta liikunnasta on paljon hyötyä myös hoidoissa käyville lymfoomapotilaille. Kolme vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui yhteensä 122 non-Hodgkinin lymfoomaan sairastunutta potilasta. Tutkimuksessa osoitettiin, että lymfoomapotilaat, jotka harrastivat säännöllisesti liikuntaa hoitojensa aikana, tunsivat fyysisen toimintakykynsä sekä elämänlaatunsa parantuneen selvästi. Lisäksi liikuntaa harrastaneet potilaat tunsivat itsensä onnellisemmiksi ja vähemmän väsyneeksi. Liikunnan harrastamisella ei katsottu olevan vaikutusta lymfooman uusiutumisen riskiin eikä hoitojen tehoon.¹

¹Courneya KS et al ; Randomized controlled trial of the effects of aerobic exercise on physical functioning and quality of life in lymphoma patients.
J Clin Oncol. 2009 Sep 20;27(27):4605-12.