Mikä on todennäköisyys taudin uusiutumiseen?

  • taudin-uusiutuminen
Minulla on todettu lymfooma. Mikä on todennäköisyys taudin uusiutumiseen?

Lymfoomat voivat olla sekä kroonisia tauteja, joita ei useinkaan pystytä parantamaan, että nopeakasvuisia, aggressiivisia tauteja, joiden hoidossa taudin parantaminen on tavoitteena. Krooninen tauti on mm. levinnyt follikulaarinen lymfooma. Paikallisena tautina sitä pyritään parantamaan sädehoidolla. Diffuusi suurisoluinen lymfooma taas pyritään parantamaan. Hoitona käytetään vasta-ainehoidon ja solunsalpaajahoidon yhdistelmää, täydennettynä tarvittaessa sädehoidolla.

Diffuusissa suurisoluisessa lymfoomassa lasketaan taudin toteamisvaiheessa riskiluokitus eli IPI-pisteet. Yhden riskipisteen saa aina yhdestä seuraavasta tekijästä: ikä yli 60 vuotta, taudin levinneisyysaste III tai IV, tautia kahdessa tai useammassa epätyypillisessä paikassa eli muussa kuin imusolmukkeessa, alentunut yleistila ja koholla oleva LD-veriarvo. Mikäli riskipisteitä on 4-5, noin 60 % potilaista pystytään parantamaan ja hyvän ennusteen taudeissa eli IPI 0-1 -potilailla, ennuste on jo 90 %.

Kroonisissa taudeissa ajatusmaailma on erilainen. Tautia ei tarvitse välttämättä heti hoitaa, jos oireet ovat vähäiset. Kun hoitoa annetaan, tiedetään, että tautia ei saada kokonaan pois. Kun tauti jossain vaiheessa uusii, arvioidaan jälleen oireiden perusteella hoidon tarvetta.

Hodgkinin lymfoomassa taudit jaetaan paikallisiin ja levinneisiin. Paikalliset ovat aina parempiennusteisia. Levinneissä taudeissa riskiluokituksena on IPS-luokitus. Siinä yhden pisteen saa seuraavista tekijöistä: ikä 45 vuotta tai enemmän, miessukupuoli, selvä anemia eli hemoglobiini <105 g/dl, veren albumiini matala <40 g/l, valkosolut koholla (>15.0 x 10E9), lymfosyytit matalalla (<0.6 x 10E9/l) ja levinneisyysaste IV. Mikäli riskipisteitä tulee viisi tai yli, n. 60 % potilaista pystytään parantamaan. Mikäli pisteitä tulee 0-1, paranemisen ennuste on 90 %.