Missä tilanteessa kantasolusiirtoa käytetään?

  • verk-la-kantasolusiirto
Missä tilanteessa kantasolusiirtoa käytetään?

Kantasolusiirtoa käytetään tällä hetkellä jo taudin alkuvaiheen hoidossa manttelisolulymfoomassa ja T-solulymfoomissa. Kuten muissakin hoidoissa, hoitavat lääkärit harkitsevat aina hyödyt ja haitat potilaan kunnon, iän ja muiden sairauksien perusteella. Nykyisin ikärajana on useimmiten 70 vuotta, koska kantasolusiirto on äärimmäisen raskas hoito. Noin 70 % (riippuen hiukan diagnoosista) potilaista parantuu intensiivihoidolla. Hoitoon liittyy kuolleisuutta, ja siksi sydämen ja muun elimistön tulee olla terveitä hoitoon lähtiessä.

Hodgkinin lymfoomassa ja diffuusissa suurisoluisessa lymfoomassa kantasolusiirtoa käytetään taudin uusiutuessa, mikäli lymfooma on edelleen hoitoherkkä (eli taudin pitää reagoida annettuihin solunsalpaajahoitoihin hyvin).

Mikäli lymfooma uusiutuu vielä autologisen eli omilla soluilla tehdyn kantasolusiirron jälkeen, voidaan harkita allogeenistä eli luovuttajan luuytimen soluilla tehtyä kantasolusiirtoa. Tämä on hyvin toksinen hoito, ja potilaan pitää olla hyvässä kunnossa.

Follikulaarisessa lymfoomassa tehdään joskus sekä autologisia että allogeenisiä siirtoja, mikäli potilas on nuori ja tauti uusiutuu nopeasti, ja riski seuraavaankin uusiutumiseen on suuri.