Nivusestani löytyi viiden senttimetrin patti

  • oireet-ja-tutkimukset
Nivusestani löytyi viiden senttimetrin patti. Täytyisikö minun lähteä jatkoselvittelyihin? Mitä tutkimuksia minulle tehdään?

Yli kolmen senttimetrin yksittäiset patit, jos ne ovat yli kolme viikkoa tunnettavissa, on syytä aina selvittää. Pienemmistäkin imusolmukkeista, jos niitä on useilla eri imusolmukealueilla, kannattaa lähteä selvittelyihin. Soliskuopassa olevat imusolmukkeet ovat näistä yleisimmin huolestuttavia. Lisäksi, jos imusolmukesuurentumiin liittyy muina oireina yleistilan laskua, painon laskua, yöhikoilua tai kuumetta, ei kannata näitä jäädä kotiin miettimään. Lymfoomilla ei ole oikein muuta yksittäistä, pelkästään niihin liittyvää oiretta kuin Hodgkinin lymfooman harvinainen oire, jossa alkoholin juominen aiheuttaa kipua suurentuneissa imusolmukkeissa. Verikokeissa lymfoomaa ei voi poissulkea, mutta niitä tarvitaan muiden diagnoosien arvioimiseksi jo lähtövaiheen tutkimuksina.

Terveyskeskuksessa tutkimuksina voidaan tehdä ultraääniselvittelyjä epäilyttävistä paikoista sekä keuhkokuva. Mikäli suurentuneissa imusolmukkeissa on rasvainen sisusta eli rasvanidus, ne ovat normaaleja. Joskus tämä rasvanidus puuttuu, jolloin röntgenlääkäri tekee kokonaisarvion löydöksen huolestuttavuudesta imusolmukkeen koon ja rakenteen perusteella. Varsinainen diagnoosi saadaan vasta kunnon koepalasta, ohutneulanäyte ei ole lymfoomaa diagnosoidessa riittävä tutkimus vahvistamaan tai poissulkemaan tätä tautia.

Sairaalaselvittelyissä otetaan koepalan lisäksi (jos se viittaa lymfoomaan) vartalon viipalekuvaus (TT) tai PET-TT sekä laajempia verikokeita lähinnä hoidon suunnittelun avuksi. Luuydinnäytteet kuuluvat usein myös lymfooman alkuselvittelyihin.