Lääkärin vastaanotolle valmistautuminen

Lääkärilläsi on paljon kerrottavaa sairaudestasi, sen laadusta ja hoitomenetelmistä. Miten ensimmäisiä lääkärikäyntejä varten olisi hyvä varautua?

1. Läheinen mukaan vastaanotolle

Ensimmäisten vastaanottokertojen aikana käyty tietomäärä voi tuntua valtavalta – ja sairauteesi liittyvät asiat vaikeilta. Siksi toisen ihmisen mukanaolo voi helpottaa lääkärikäyntejä. Läheisesi voi tehdä muistiinpanoja ja esittää lääkärillesi tarkentavia kysymyksiä epäselvistä asioista. Voit ottaa läheisesi mukaan jokaiselle lääkäri- ja hoitokäynnille.

2. Lääkärin vastaanotolla

Lääkärin vastaanotolla on hyvä keskittyä kertomaan sairaudesta kaikki olennainen, kuten sairauden oireet ja hoitojen mahdollisesti aiheuttamat haittavaikutukset. Valmistaudu kertomaan lääkärille myös, mikäli sinulla on muita sairauksia ja niihin mahdollisia lääkityksiä, sillä ne saattavat vaikuttaa hoidon valintaan.

3. Ota muistilappu mukaan

Hoitoprosessin aikana mieleesi tulee varmasti lukuisia kysymyksiä, eivätkä ne välttämättä muistu mieleen lääkärin vastaanotolla. Siksi kysymykset on hyvä kirjata paperille ja ottaa muistilappu mukaan vastaanotolle. Myös läheinen voi kirjata ylös omia havaintojaan ja kertoa niistä lääkärille.

4. Pidä hoitopäiväkirjaa

Lääkäriesi ja hoitajiesi on tärkeää tietää kaikista vaihteluista terveydentilassasi. Hoitopäiväkirjan pitäminen on kätevä tapa kirjata ylös tuntemuksia, annettuja hoitoja ja niiden mahdollisia haittavaikutuksia. Hoitopäiväkirjan avulla voit yhdessä lääkärisi kanssa seurata hoitojen etenemistä ja olet perillä kaikesta siitä, mitä sinulle tapahtuu.

5. Kysy rohkeasti

Vastaanotolla kannattaa myös esittää kysymyksiä ja pyytää lääkäriä selittämään epäselvät asiat niin, että ymmärrät ne täysin. Kysy lääkäriltä ja hoitajilta kaikesta, mikä mieltäsi askarruttaa. Ainakin seuraavat asiat tulisi käydä selvästi läpi yhdessä lääkärisi kanssa:

  • Mikä on lymfoomani tyyppi, ja mitä se tarkoittaa?
  • Onko lymfooma levinnyt kehon muihin osiin?
  • Miten lymfoomaani voidaan hoitaa?
  • Milloin on seuraava vastaanottoaikani?
  • Mitä seuraavalla vastaanotolla tapahtuu?
  • Mistä saan lisää tietoa sairaudestani?
  • Mistä saan vertaistukea itselleni ja läheisilleni?