Lymfooma saattaa tulla sairastuneelle täytenä yllätyksenä, ilman pienintäkään varoitusta. Tärkeää on oikeanlainen tieto oikeaan aikaan – varsinkin sairastumishetkellä. Riittävät tiedot sairaudesta rauhoittavat ja lisäävät itsevarmuutta. Kun sairastunut tietää, miten lymfoomaa hoidetaan ja kuinka hoidot etenevät, on hänen helpompi osallistua myös sairautta koskevien päätösten tekemiseen.

Lymfooma eli imukudossyöpä on yksi yleisimmistä syöpätaudeista. Siihen sairastuu arviolta n. 1200 ihmistä vuosittain. Lymfoomat jaetaan kahteen päätyyppiin: B-solulymfoomiin ja T-solulymfoomiin. B-solulymfoomat ovat selvästi yleisempiä (n. 90% ) ja ne jaetaan edelleen kahteen päätyyppiin: Hodgkinin lymfooman ja non-Hodgkin-lymfoomiin.

Tiedon etsiminen on ensimmäinen askel eteenpäin. Nykyään monet potilaat paranevat lymfoomasta kokonaan, ja myös levinnyt tauti saadaan usein oikeanlaisten hoitojen avulla hallintaan.

Ihan kaikkea sinun ei tarvitse lymfoomasta tietää, vaikka diagnoosin saisitkin. Lääkärit ovat lymfooman hoitamisen asiantuntijoita, ja suomalaiset syöpäpotilaat saavat erinomaista hoitoa. Syövän hoitotulokset Suomessa ovat sekä eurooppalaisittain että maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. Olet hyvissä käsissä.